Rubriky
Starý blog

O hledání vlastního stylu

Určitě jste už někdy slyšeli, že byste si měli „najít svůj vlastní hlas“ v případě psaní, „svůj vlastní styl“ v případě oblékání a tak dále. Zkrátka a dobře byste měli být co nejvíc originální a výjimeční. Dneska si povíme, proč jsou takové rady naprosto na dvě věci.

> Dobrá rada zákazníka neuspokojí.
> *přísloví starých čínských prostitutek*

Koukat na porno je příjemné, protože člověku odpadne spousta starostí se sháněním partnerky/partnera ke kopulaci. Není to sice opravdovej sex, ale je to „dost blízko“. Asi jako když do tiramisu dáte pomazánkové máslo místo mascarpone.

Číst si rady na internetu o tom, jak běhat/zhubnout/lépe psát je příjemné, protože člověku odpadne spousta starostí s běháním/hubnutím/psaním. Stačí si přece přečíst pár „zaručených“ rad a ihned se dostaví zlepšení! Protože ti nejlepší a úspěšní přece pouze vědí něco, co já ne.

Vědí toho opravdu víc. Vědí tisíce maličkostí, které si přečetli na internetu poznali léty praxe. Zkušenost je totiž jedna z věcí, která je naprosto nepřenositelná.

Zkušený řezník nemusí uzeniny ani vážit, má to prostě „ve voku“.
Zkušený tenista pozná předem, že zahrál milimetrový out.
Zkušený hostinský dokáže předem odhadnout zákazníkův původ a movitost.

Svoje schopnosti ale nezískali tím, že by brouzdali na internetu. To ne. Spíš své práci věnovali stovky a tisíce hodin, až získali v některých případech takřka nadpřirozené schopnosti.

– – –

Jak vypadá v praxi takové hledání stylu? Vezměme si kupříkladu tento blog.

Začínal na doméně [klepeto.blog.cz](http://klepeto.blog.cz), kam jsem psal absurdní věci jen pro své spolužáky a posmíval se „opravdovým blogerům“.

Pokračoval jsem na klepeto.xf.cz (*přesměrováno*), kdy jsem se již zapojil do české blogerské komunity a začal psát „seriózněji“.

Pak jsem přešel na pavelkralicek.cz, kde jsem chtěl vytvořit „blog západního typu“. Velkou inspirací mi byl [Problogger.net](http://problogger.net). Články byly suchopárné a dost se podobaly těm, které nyní odsuzuji.

Pak jsem založil [Životaměnič](http://zivotamenic.cz) – blog o osobním rozvoji. Články již byly myšlenkově hutnější, ale stále se držely vzoru „10 triků jak zlepšit svůj sexuální život“ a tak podobně a pořád dokola.

A pak jsem se dostal do fáze finální, tu právě teď čtete. Nebudu sám definovat, v čem můj současný „styl“ spočívá, to posuďte sami.

Nejsem sice žádná superhvězda, ale řekl bych, že za ty roky už jsem pár set článků napsal. A že už to tady k něčemu vypadá.

Nepomohl mi k tomu ale ani jeden z mnoha set článků, které jsem k tématu psaní a blogování přečetl. Ani jeden z nich. Žádných 35 tipů, 87 zaručených rad, nic podobného.[^1]

Pomohlo mi, že jsem psal. Někdy jeden článek denně, někdy jeden článek za 3 měsíce. Ale psaní mi vydrželo pořád.

A proto se neustále zlepšuji…

[^1]: Jediné články, které vám mohu doporučit, jsou [Better](http://hw.libsyn.com/p/4/b/7/4b748abbad61be9c/Merlin_Mann_-_Better.pdf?sid=b726e395284a7298ec6c067f06f87016&l_sid=18747&l_eid=&l_mid=1699929) a [First, Care](http://www.43folders.com/2010/02/05/first-care) od Merlina Manna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *