Rubriky
Knižní recenze

Startup za pakatel je hudba přítomnosti

Na Startup za pakatel od Melvilů, v originále The $100 Startup od Chrise Guillebeau, jsem se popravdě dost těšil. Kvůli českému překladu jsem si nekoupil originál, ale stádně si počkal na české vydání. Přečetl jsem ho hned v den vydání. Jak to dopadlo?

startupobalkamala

O co jde?

Hlavní Chrisovou tezí v knize je idea tzv. „mikropodnikání“. V tomto ohledu je název trochu zavádějící, nejde o startup v pravém slova smyslu. Ve zkratce: můžete si vydělat na živobytí s minimálními vstupními náklady, aniž byste museli mít šéfa. Prostě budete „dělat na sebe“.

Mikropodnikání jako hudba přítomnosti

Jak takové mikropodnikání může vypadat? Děláte to, co vás baví / v čem jste dobří a a za co jsou ostatní ochotní zaplatit. Pak jen vytváříte produkty nebo služby na základě odezvy trhu a profitujete. Jednoduché.

Můžete mít pár zaměstnanců, můžete část práce outsourcovat virtuálním asistentům, nebo můžete cíleně zvládat všechno sami. Je to na vás. A spousta případových studií v knize ukazuje, že můžete vydělávat i dost slušné peníze (min. 50 000 USD ročně).

Další infomarketing? Ne tak úplně

Zatím to trochu zavání Kiršem a podobnými infomarketingovými shity. No, nejste tak daleko od pravdy. Infomarketingové produkty (ebooky, kurzy, …) jsou velkou součástí knihy, ale velice správně Chris zahrnul i příklady z jiných oblastí i offline podnikání.

Sám Chris se infomarketingem živí, nicméně na rozdíl od našeho českého Kirše přináší alespoň někde reálnou hodnotou (návody na shánění ultralevných letenek atd.). Není infomarketing jako infomarketing.

Jde to? Jde. A jak na to?

Při rešerši knihy prý strávil Chris Guillebeau stovky hodin rozhovory s podnikateli, výsledkem čehož bylo více než 1400 stran poznámek. Slibuje konkrétní čísla (to bylo i podmínkou zařazení příběhů jiných podnikatelů do knihy), ale moc jich nenabízí. Většinou jde jen o roční příjem, ale na nějaké tabulky s růstem výnosů po měsících, podrobné rozpisy nákladů, nebo větší podrobnosti nečekejte.

Bohužel.

Další možnou slabinou vycházející z toho, že je kniha záměrně poměrně obecná, je její vágnost a nekonkrétnost. To už je takový standard podobné literatury, ono upřímně těžko něco konkrétního čekat, na druhou stranu po přečtení podobných knih vždy určitou míru nesplněného očekávání cítím.

Vášeň = keš? Ne tak úplně

Abych knihu jen nehanil, v jedné věci je na dobré cestě. Není zastáncem klasické sluníčkové teorie, že stačí „následovat svoji vášeň“ a peníze přijdou. Možná jo, ale nemusí.

Místo toho Chris říká, že se musíte zároveň zaměřit na poskytování hodnoty, za kterou jsou lidé ochotní platit.To je naprosto klíčové.

V tomto ohledu bych doporučil články Cala Newporta, který zastává sice méně populární, ale asi více pravdivou teorii. Nejprve je potřeba být sakra dobrý, pak se můžete osamostatnit a vydělávat spousty peněz.

Doporučuji?

Ano. Spoustu lidí v knize najde nespočet nových myšlenek, několik užitečných checklistů, dobré rady i samotný koncept mikropodnikání.

A minimálně slouží jako super motivace.

Koupíte zde.

Soutěž!

Chcete vyhrát e-book Startupu za pakatel (iBooks verze) zdarma? Stačí se přihlásit k odběru nových článků z mého blogu skrze formulář níže. V pátek 4. 10. v 10:00 vyhlásím vítěze. Šance je velká – zatím je odběratelů 0 :-).

Knihu jsem si běžně zakoupil, soutěžní promo kód mi poskytlo nakladatelství. Při psaní recenze na mě nebyl vyvíjen naprosto žádný nátlak.


Chris Guillebeau: Startup za pakatel – vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing v září 2013, 308 stran, 319 Kč

2 reakce na „Startup za pakatel je hudba přítomnosti“

Já ji shodou okolností momentálně čtu v AJ. Čte se to zatím velmi pěkně a sám jsem zvědav, co na to budu říkat po přečtení.

„Mezi startupisty se velmi často potkáte s lidmi, kteří, obrazně řečeno, u snídaně drží v jedné ruce životopis Steva Jobse a v druhé ruce iPhone a mechanicky napodobují vnější znaky Jobsova úspěchu. S největší pravděpodobností, hraničící s jistotou, selžou – nejsou totiž Jobs, nechodí v jeho botách a neřídí Apple.“
Zdroj: http://www.misantrop.info/o-startupove-zkusenosti/

Aneb pokud někdo chcete skutečně vydělat prachy a něco rozjet, zapomeňte, že existuje slovíčko „startup“ a hlavně PŘESTAŇTE ČÍST TYHLE KNÍŽKY.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *