Rubriky
Marketing

Pre mortem analýza aneb Jak se připravujeme na Vánoce

S pre mortem analýzou jsem se poprvé setkal na Kritickém myšlení u nás na VŠE, což byl zatím nejpřínosnější předmět. Kromě vlastního obsahu ve mně obnovil motivaci, víru ve studium a přinesl hned několik nových kamarádů. A taky pre mortem analýzu. Hned vysvětlím, v čem spočívá.

Při plánování projektu je asi nejběžnější přemýšlet stylem „jak zařídíme, abychom projekt úspěšně dokončili“. Což je skvělé a fajn. Pre mortem analýza si ale klade otázku „jak může tento projekt selhat?“. Pro mě je to mnohem snadnější a produktivnější způsob přemýšlení, možná i zábavnější – katastrofy jsou prostě větší sranda.

Pak už stačí pouze vymyslet, jak různým možným selháním předejít a tyto kroky skutečně učinit.

Jednoduchou pre mortem analýzu jsem si udělal i při plánování vánoční sezony v Gentleman Store, což bude slušný zápřah. Můžeme ji nezvládnout z mnoha důvodů:

  • málo zboží na skladě,
  • nepořádek ve skladu, takže si lidé objednají zboží, které nemáme na skladě,
  • nebudeme stíhat odesílat zásilky,
  • problém s cashflow,
  • malá návštěvnost webu (= málo objednávek),
  • velká návštěvnost webu (= může spadnout server),
  • atd.

Ke každému problému pak přiřadíte jedno či více řešení:

  • v předstihu se zásobit nejprodávanějším zbožím,
  • udělat inventuru,
  • přijmout dodatečné brigádníky,
  • domluvit provozní úvěr nebo kontokorent u banky,
  • dobře naplánovat reklamní kampaně,
  • odladit načítání webu (naštěstí za nás řeší Simplia),
  • atd.

Pokud pre mortem analýzu uděláte poctivě a obsáhle, jen tak něco by vás nemělo překvapit. Pouze nepředvídatelné katastrofy a náhody, ale na ty se nepřipravíte nijak a ničím.

2 reakce na „Pre mortem analýza aneb Jak se připravujeme na Vánoce“

Nic proti, ale já bych řekl, že pre morten analýza je klasický selský rozum, který zvládali naši předci běžně. 🙂 Prostě se kouknout, co nás čeká a popřemýšlet, co to může přinést.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *